WERKPLAATSEN IN HET VAKHUIS

Naschoolse activiteiten in de dagprogrammering.

Het Vakhuis is een broedplaats voor leerlingen die vooruit willen en hun talenten en skills willen ontplooien. Kinderen uit groep 6, 7 en 8 kunnen zich via hun school voor de werkplaatsen opgeven.

Werkplaats Gezondheid

De kinderen leren om de lekkerste gerechten te bereiden. Ze leren proeven en leren waarom goed eten gezond is. Maar ook smullerij komt voorbij. Wat is er bijvoorbeeld voor nodig om ouders te verrassen met een verrukkelijk diner?

Wij helpen kinderen en jongeren om zich bewuster te worden van hun leefpatroon en helpen hen om hun gezond verstand te gebruiken. Zodat zij nu en in de toekomst beter voor zichzelf en voor anderen kunnen zorgen.

Leerdoelen Kook- en smaaklessen

Leren ruiken en proeven
Werken met (keuken)materialen en technieken
Kennis van voedingsmiddelen
Gezonde voeding maken
Timing, planning en overzicht
Lezen van recepten
Vakkundig schoonmaken en opruimen

Werkplaats Techniek

Volledig opgaan in een creatie. Eindeloos proberen tot iets lukt. Doorzettingsvermogen en creativiteit zijn sleutelwoorden in de Werkplaats Techniek. Experimenteren is leren.

Kinderen leren in de Werkplaats Techniek om een voorwerp te ontwerpen op de computer, om deze daarna zelf – en met hulp van onze vakdocenten – met een 3D-printer of lasersnijder te fabriceren. Hun idee wordt zo een tastbaar product. Hoe cool is dat?

In de lessen recycle-techniek speelt kunst en creativiteit een belangrijke rol. Van afval naar grondstof. Wat kan je allemaal nog maken van spullen die je anders zou weggooien?

Leerdoelen Techniek

Duurzaamheid en energie
Elektronica
Nieuwe technologie, algoritmes en robotica
Programmeren
Werken met hout en (bewerkings)gereedschap
Inzicht in constructietekeningen
Ontwerpen in 2D en 3D voor lasercutter en 3D printers

Werkplaats Media

Camera klaar… actie. De Werkplaats Media is een speelveld voor kinderen en jongeren die hun fascinatie voor de sociale kanalen en andere media de vrije loop willen laten.

De vakdocent leert kinderen hoe zij een film of videoclip kunnen produceren. Opnames maken, muziek toevoegen en zelf monteren, het hoort er allemaal bij. Ook leren ze om een script te schrijven en hoe zij – als vlogger – rake verhalen kunnen vertellen.

Leerdoelen Media

Bewustwording van internet- en smartphonegebruik
Bewustwording van gedrag op social media: wat is goed, wat is fout?
Presentatievaardigheden
Structureren van informatie en scriptschrijven
Creativiteit: verhaal bedenken, filmlocatie, attributen, rolverdeling

Werkplaats Cultuur

De Werkplaats Cultuur is dè plek voor dansers (in de dop) uit alle windstreken. Voor te gekke dansmoves zijn de kinderen in onze dansles aan het goede adres. Hier leren ze met elkaar dansen in een dansgroep.

Leerdoelen Cultuur

Bewustwording van het eigen lichaam
Maatvoering
Samenwerken
Presentatievaardigheden
Creativiteit: choreografie, rolverdeling

WERKPLAATSEN IN HET VAKHUIS
Het Vakhuis op uw school? Klik hier

Vakhuis op de basisschool

Koken, techniek, ict, media, dans

Het laatste nieuws

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen
  • Doen-denken

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen

Vakmanstad verzorgt filosofielessen op verschillende basisscholen in Rotterdam. De kinderen gaan met elkaar in gesprek aan de hand van rustmomenten en duidelijke regels. Dit geeft...

Vakmanstad op de Agnesschool
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Agnesschool

De Agnesschool is een katholieke basisschool in de wijk Feijenoord en een van de eerste scholen waar Vakmanstad vaklessen verzorgde. Dit schooljaar bestaat het lesprogramma...

Vakmanstad op de Akker
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Akker

In augustus 2022 startte Vakmanstad met lessen uit het Doen-denken lesprogramma op De Akker. Een Christelijke basisschool in de wijk Charlois in Rotterdam Zuid. In...

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad
  • Algemeen

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad

Dit jaar verscheen Conversatiestarter. Een handboek dat beschrijft op welke manier wij vormgeven aan ouderbetrokkenheid.