IMG_6611

Sinds maart onderhoudt Marianne de tuin van de Globe aan de Blankenburgstraat. “Het was een rommelige tuin waar flink wat aan moest gebeuren. Nu komt er van alles op en zie je wat erin staat, daar kan ik nu op anticiperen. Er komen binnenkort nieuwe planten, maar eerst eens ff kijken wat er allemaal in staat”.

IMG_6636

“Tijdens de tuinlessen ben ik een soort vliegende keep. Ik doe gewoon mijn ding, maar als tijdens een les spontaan een grote slak of mooie worm verschijnt haal ik de meester erbij. Daarnet heb ik supergrote radijzen gevonden, dan komen de kinderen er natuurlijk op af en dan kan het zijn dat er tijdens de les een klein momentje ontstaat en dat meester Twan er iets mee doet. Soms komen de kinderen tijdens mijn werkzaamheden met een vraag, dan ben ik even juf Marianne. Verder hou ik rekening met de wensen van de tuindocent. Met Twan stel ik ook samen de plantenlijst op”.

“Op deze tuin is er beperkt water, dus daar moet ik ontzettend rekening mee houden. Er moeten hier planten komen die echt goed tegen droogte kunnen en die aan een beetje regen voldoende hebben om te overleven. Verder moeten het planten zijn waar heel veel hommels, vlinders en bijen op af komen. En een verzameling bonte kleuren aan bloemen, dat is leuk voor de kinderen”.

“Met de buurt gaat het tot nu toe goed, ik heb toevallig net een praatje gemaakt met de kattenbuurvrouw. Een buurman van een aangrenzende tuin heeft zelf een grote kas in zijn tuin staan. Dus die kwam gezellig buurten en met een druivenplantje aanzetten”.

IMG_6629
IMG_6660
Een grindbak is aangelegd voor de opvang van overtollig water.

Koos van Hattum, adjunct-directeur van De Globe is inmiddels aangeschoven. Zijn afspraak met een potentiele vrijwilliger ging vanwege het Suikerfeest toch niet door. Voor de tuin heeft hij bamboestokken meegenomen. Koos is blij met de locatie en met de komst van Marianne gebeurt er echt wat, zegt hij.
Zijn grootste zorg is het gebrek aan water. De school is daarom een waterproject gestart. Een grindbak is aangelegd voor de opvang van overtollig water.
“Er moeten nog goten komen vanaf de waterton zodat het overtollige water naar de berging kan worden afgevoerd. We hebben meer vaten nodig, want een is te weinig. Er liggen geen drainagebuizen in de tuin. Als het heel erg regent is het heel erg nat. En bij aanhoudende droogte heb je watertekort. Dan ben je zo door je watervoorraad heen”.

“De interactie met omwonenden is redelijk. Er was een idee van een bewoner om gezamenlijk een opruimactie te organiseren. Met de klusbus van ‘Opzoomer mee’ willen ze omliggende paden schoonmaken, oude fietsen opruimen. Af en toe hebben we mailcontact, ze houden een oogje in het zeil. In de toekomst willen we activiteiten organiseren waarbij we de buurtbewoners betrekken of ze een plekje in de tuin aanbieden waar ze rustig op een bankje kunnen zitten. Een leuk zitje, zoiets. Het gaat nog langzaam maar gestaag. Het heeft nog veel aandacht nodig. De goten en grindbak worden aangelegd door studenten van het Wellant college en daar moet je tijd in stoppen. Het is een eindexamenproject dat ze alleen op de donderdag uitvoeren. Het duurt even maar het komt goed. De tuinlessen gaan in ieder geval goed en daar ben ik heel blij mee”.