Camera klaar… actie. De Werkplaats Media is een speelveld voor kinderen en jongeren die hun fascinatie voor de sociale kanalen en andere media de vrije loop willen laten.

Basisonderwijs: video’s, vloggers en verhalen

Juf Mijke leert basisschoolkinderen hoe zij een film of videoclip kunnen produceren. Opnames maken, muziek toevoegen en zelf monteren, het hoort er allemaal bij. Ook leren ze om een script te schrijven en hoe zij – als vlogger – rake verhalen kunnen vertellen.

IMG_02662

Voortgezet onderwijs: mediawijsheid

Jongeren van het voortgezet onderwijs volgen in de Werkplaats Media de lessen mediawijsheid. Hierin doen zij vooral kennis op over cyberpesten, sexting, exposen en shaming. De focus ligt op het inzichtelijk maken van het effect dat sociale media kan hebben en op het benoemen van de emoties die daarmee gepaard gaan. Zo ontwikkelen leerlingen een ruimere blik op sociale mediakanalen en leren zij om daar ook met elkaar over te praten.

LOB Medialeren

Het vak Loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) Medialeren is een project waarbij Rotterdam Vakmanstad de handen ineen heeft geslagen met RVC De Hef en SKVR. VMBO-leerlingen uit leerjaar 1 en 2 produceren zeven films waarin ze laten zien wie ze zijn, waar ze goed in zijn en wat ze in de toekomst willen. Zo bouwen de leerlingen via hun video’s en vlogs aan hun eigen mediaportfolio, die zij kunnen delen in de sociale kanalen ter lering en vermaak, maar ook kunnen bespreken met hun ouders en de docent.

Het walhalla voor online

Voor iedere leerling die wil weten wat er zich voor en achter de schermen afspeelt op social media is de Werkplaats Media een ware ontdekkingstocht naar zichzelf èn zijn of haar plek in de (online) wereld.

Leerdoelen

  • Bewustwording van internet- en smartphonegebruik.
  • Bewustwording van ethiek op social media: wat is goed, wat is fout?
  • Kennis van auteursrecht en portretrecht
  • Presentatievaardigheden
  • Structureren van informatie en scriptschrijven
  • Reflecteren op eigen film, ambities en toekomstbeeld.
  • Creativiteit: verhaal bedenken, filmlocatie, attributen, rolverdeling

Bekijk hieronder de andere werkplaatsen