Het is LekkerFit! week op OBS de Globe, een week waarin de leerlingen iedere dag extra bewegen en ervaren hoe lekker gezonde voeding is. Daarom hebben LekkerFit!, Vakmanstad en De Globe de lessen op elkaar afgestemd met het thema ‘water’. LekkerFit! organiseert iedere dag sportlessen en zorgde voor extra groente en fruit in de klas. In de lessen van Vakmanstad ging het over gezonde snacks, zelf groente zaaien en vies water schoon filteren.

Kook- en smaakles

In de kookles leren de kinderen wat gezonde en ongezonde snacks zijn. In een ongezonde snack zit veel suiker, zout en vet. Daar heeft je lijf niet zoveel aan. Je lijf heeft vitamines en mineralen nodig. Deze les maken de leerlingen verse fruit-smoothies en frisse groente snacks. Ondertussen vertellen ze enthousiast welke smoothies ze thuis maken met mango, banaan of papaja. Aan het einde van de les zijn alle snacks op en gaan de smoothies mee naar de klas.

Tuin- en natuurles

Waar komt groente en fruit vandaan? In de tuinles leren de kinderen hoe bloemen en groente- en fruitplanten groeien uit zaadjes. De kinderen vertellen zelf aan meester Hans wat ze nodig hebben om planten te laten groeien: zaadjes, aarde, warmte en water.

Daarna gaan ze aan de slag met het zaaien van zaadjes. Met takjes bakenen ze hun eigen stukje grond af en steken hun zakje van de zaadjes op een stokje. Zo weten ze wat ze daar gezaaid hebben en gaat niemand op hun zaadjes lopen. Ze harken de grond los en doen de zaadjes in de grond. Over twee weken hebben de leerlingen weer tuinles. In die tijd zijn de zaadjes uitgekomen. Dan gaan ze de plantjes verspenen: uitdunnen. Een deel van de plantjes blijft staan en de rest van de plantjes wordt elders in de tuin geplant.

Meester Hans laat met een bessenstruik zien dat planten niet alleen uit zaadjes groeien. De bessenstruik had één tak op de grond laten hangen. Die tak heeft zelf wortels gemaakt in de grond en zo is er dus een nieuwe bessenstruik ontstaan. Samen met een leerling plant meester Hans deze nieuwe bessenstruik in de lestuin van De Globe.

Techniekles

Waar komt schoon water eigenlijk vandaan? In de techniekles onderzoeken de kinderen zelf hoe vies water schoon wordt gemaakt. Met drie bekertjes maken ze een waterfilter: een bekertje met vies water, een bekertje met watten en gaten in de onderkant en een leeg bekertje. Ze gieten het vieze water via het watten-bekertje in het lege bekertje. Dit doen ze net zo lang tot ze schoon water hebben.