Het Vakhuis basisschool is een naschoolse activiteit in de dagprogrammering voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Leerlingen kunnen zich via hun school opgeven om na schooltijd in het Vakhuis lessen te volgen in de werkplaatsen Techniek, Gezondheid, Media en Cultuur. Hier kunnen kinderen hun interesses ontdekken en hun capaciteiten vergroten. Dat helpt ze bij het nemen van de volgende stap in hun schoolcarrière.

IMG_20181122_162646-02-Aangepast

4 Werkplaatsen

In de werkplaatsen maken leerlingen kennis met elementen van duurzaam vakmanschap. Techneuten in de dop kunnen zich oriënteren op houtbewerking en elektrotechniek. Foodies kunnen hun ei kwijt op het gebied van koken en gezonde leefstijl. Whizzkids kunnen aan de slag met programmeren en coderen met Arduino, zelf websites maken en vloggen. Leerlingen die hun creativiteit willen ontwikkelen kunnen kiezen voor dans. In de werkplaatsen worden zij begeleid door gedreven vakdocenten met jarenlange ervaring.

IMG_0833

Werkplaatsen in het Vakhuis

Actitiviteiten en leerdoelen

Enthousiasme en doorzettingsvermogen

Leerlingen kiezen zelf de werkplaats die hen het meest aanspreekt. Hun enthousiasme is leidend. In de gekozen werkplaats volgen ze een blok van circa 7 lessen. Leerlingen schrijven zich in onder de voorwaarde dat ze het hele blok afmaken. Zo werken ze ook aan commitment en doorzettingsvermogen.

Belevingswereld

De jongens en meiden groeien zowel inhoudelijk als persoonlijk. Competenties als samenwerken, communiceren, presenteren en reflecteren zijn verweven in alle opdrachten. Op deze manier speelt Het Vakhuis goed in op de belevingswereld van jongeren en op hun leerbehoefte.

Certificaat

Na het afronden van een lesmodule ontvangen de leerlingen een certificaat van de leermeester. Deze bevestiging van hun verworven skills is ook handig voor hun portfolio. De overhandiging gaat gepaard met een feestelijke presentatie aan hun ouders, verzorgers en andere familieleden. Alle kinderen presenteren in groepjes of individueel wat zij geleerd en gemaakt hebben in het Vakhuis.

Algemene leerdoelen

  • Kennismaken met Techniek, Gezondheid, Media en Cultuur
  • Interesse wekken voor optimale keuze in (school)loopbaan
  • Praktische vaardigheden ontwikkelen
  • Persoonlijke vaardigheden ontwikkelen
  • Samenwerken
IMG_97891

Vakhuis op de basisschool

Koken, techniek, ict, media, dans