Dat was me even leuk! Filosoferen met een heel divers en klein groepje leerlingen op de Elisabethschool. Een leerling uit groep 1, een leerling uit groep 2, een leerling uit groep 3 en een leerling uit groep 5 en 6. Omdat de school zo goed als leeg was, kon ik een lokaal gebruiken en zorgen dat de leerlingen voldoende afstand van elkaar hielden. Voordeel van zo’n lokaal is het onvolprezen digibord. De leerlingen hebben voor het eerst een filmpje kunnen kijken en daarna zijn ze gezamenlijk gaan onderzoeken. Natuurlijk waren de verschillen groot, maar toch… Ze hebben naar elkaar geluisterd, elkaar laten uitpraten en op elkaar gereageerd. En ja, we hebben ook gelachen!

Filosofie-kijken-2

Het filmpje An object at rest vind je hier. Het laat de kringloop van een wereld zien door de ogen van een berg die steeds een stukje kleiner wordt en uiteindelijk op een andere planeet terecht komt. Best een uitdaging voor de jongsten. Uiteindelijk werd de onderzoeksvraag: Wat is kijken? (In het filmpje heeft de steen ogen)

We begonnen met: Kan de steen kijken? Nou dat kan niet want het is een levenloos object, vond de leerlinge uit groep 6. Maar robots leven ook niet en die kunnen wel kijken vond de leerling uit groep 2. En los waren we!

‘Wat is kijken? Wie kan het en wat heb je er voor nodig?’

‘Ogen, en Robots hebben ogen.’

‘Nou nee, dat zijn geen ogen, dat zijn camera’s.’

‘Maar robots kunnen wel rijden.’

‘O, moet je kunnen rijden om te kijken?’

‘Nou nee, want een auto kan rijden en die kan niet kijken.’

‘Robots moeten wel batterijen hebben, anders kunnen ze niet kijken.’

‘Elektrische auto’s hebben ook batterijen en toch kunnen ze niet kijken.’

‘Hersens moet je ook hebben en robots hebben geen hersens. Die zijn geprogrammeerd.’

Uiteraard zijn we er niet uitgekomen, maar leuk was het wel. En daarom hebben we nog iets getekend dat kan kijken. Kijk maar!

Filosoefie-kijken

Zolang de scholen gesloten zijn biedt Vakmanstad thuislessen aan. Voor de leerlingen die op de Elisabethschool worden opgevangen is een wisselend Vakmanstad-programma samengesteld. Een paar keer per week komt een vakdocent op school een les verzorgen.

vakmanstad-ZOMERKALENDERdef2020-2

Lessen voor thuis

Beweeg thuis met judo, doe techniek, maak natuuropdrachten, filosofeer en kook.