Jij bent veganistisch, wat houdt dat voor jou in?
Veganistisch zijn is voor mij een levensstijl waarbij zoveel mogelijk voorkomen wordt dat er dieren worden uitgebuit, geëxploiteerd of doodgemaakt. Als bonus is het ook veel beter voor het milieu en is een veganistische levensstijl goed voor je lichaam. Ik geloof dat een (gezonde)veganistische levensstijl ziektes voorkomt en het genezingsproces ondersteunt.

3

Hoe draagt het veganisme bij aan een duurzame samenleving?
Een plantaardig dieet is de makkelijkste en meest effectieve manier waarop je impact kan hebben op een beter klimaat. De vee-industrie – vlees, zuivel en eieren – is de ergste vervuiler op aarde. De Co2-uitstoot van de vee-industrie is hoger dan die van auto’s, vliegtuigen en treinen bij elkaar. Daarnaast wordt er ook heel veel water verbruikt voor veeteelt. Elke plantaardige keuze helpt het milieu.

Staat veganisme gelijk aan gezond?
Zeker niet! Je moet zelf de gezonde keuze maken. Naturel chips is ook vegan, maar zeker niet de beste keus. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk pure producten te eten, dus geen eten wat in een fabriek gemaakt is. Iets wat je zelf “from scratch” gemaakt hebt, bevat veel meer voedingsstoffen. Naast groente en fruit, zijn noten, zaden en peulvruchten ook belangrijk voor je gezondheid.

Heb je tips voor mensen die duurzamer willen omgaan met eten?
Met een kleine verandering kom je al een heen eind. Je hoeft niet per se meteen 100% vegan te worden, minderen met het eten van dierlijke producten heeft ook een positieve impact op het milieu. Ik vind zelf de website van Proveg heel fijn. Daarop kun je veel informatie vinden over de veganistische levensstijl en de impact op het milieu. Ik daag je uit om de gratis Veggiechallenge te doen!

Hoeveel bespaar jij tijdens de Veggiechallenge?

Ik doe mee!

Wat doe jij persoonlijk nog meer dat bijdraagt aan een duurzame samenleving?
Ik scheid mijn afval en probeer zoveel mogelijk te recyclen. Ook koop ik weinig kleding. Als een kledingstuk kapot gaat, dan breng ik het liever eerst naar de kleermaker. In de supermarkt let ik op de verpakking van producten, plastic laat ik staan. Daarnaast kijk ik altijd naar de ingrediëntenlijst of er bijvoorbeeld palmolie in zit, dit is zeer belastend voor het milieu. Ik neem dan liever een product met zonnebloemolie of olijfolie.