Brrr… Het is koud in de winter! Veel groen is verdwenen en beestjes hebben een schuilplaats opgezocht. De kinderen merken dat de lieveheersbeestjes in allerlei kieren zijn gekropen en dood lijken, en dat de regenwormen die ze nog uit de grond graven weinig bewegen. In de Groenlessen leren en praten we veel over winterslaap en winterrust.

Foto-2-fotocollage-winter

Ook de bomen en planten lijken dood, maar ook die doen aan winterrust. Alle levenssappen hebben zich in de wortels onder de grond teruggetrokken om in het voorjaar weer overvloedig te gaan stromen. Er is nog volop leven in de winter, alleen niet zo duidelijk zichtbaar als in de zomer. Winter staat in het teken van verstilling en rust.

Foto-5-fotocollage-winter

Maar ook in dit seizoen valt er buiten genoeg te beleven. Vooral als er met een gelukje sneeuw is gevallen! Een mooi moment om van alles te leren over de kringloop van water op aarde. Welke vormen neerslag er allemaal zijn, hoe sneeuw eigenlijk ontstaat en hoe, wonderlijk genoeg, niet één sneeuwvlokje exact hetzelfde is. Ieder sneeuwvlokje kent een uniek patroon, net als onze vingerafdruk.

Foto-1-fotocollage-winter

Omdat in de winter de bomen kaal zijn, zijn de vogels die in Nederland overwinteren extra goed te zien. Dat is dan ook hét moment om vogels te tellen. De kinderen doen iedere winter mee aan de nationale tuinvogeltelling. De resultaten van de tellingen worden doorgegeven op de website van Vogelbescherming Nederland. Zo helpen ook kinderen bij het wetenschappelijk onderzoek naar de vogelstand. Een heus citizen science project, zoals dat sjiek heet. Maar de kinderen kunnen natuurlijk ook thuis meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Samen met ouders kan er op de teldagen ook worden geteld in eigen tuin of vanaf het eigen balkon. Zie voor meer informatie: www.tuinvogeltelling.nl.

Foto-3-fotocollage-winter

Ook is het leuk om de vogels de winter door te helpen. Vaak is er in deze tijd van het jaar in de natuur minder voer voor ze. Ze kunnen dus wel een extraatje gebruiken. Op de bovengenoemde website zijn genoeg tips te vinden hoe je vogels het beste kunt bijvoeren in de winter.

Winter is ook het moment om plannen te maken voor het komende teeltseizoen. Welke groenten willen we allemaal zaaien en planten in onze lestuin? Achter de schermen zijn de Groendocenten van Vakmanstad druk bezig met voorbereidingen. Het schoonmaken en sorteren van het tuingereedschap, het bijhouden van de lestuinen en het bestellen van zaden en plantgoed voor het komende seizoen.

Tot ziens in de lestuinen!

Juf Iris

Foto-4-fotocollage-winter

Foto’s gemaakt door meester Hans.