Gedurende het schooljaar sparen de kinderen smiley’s waarmee ze een eigen taartje kunnen verdienen. Als afronding van het jaar doe ik dat klassikaal met alle groepen, zodat ieder zijn eigen taartje, of in dit geval cupcake mag maken en vrolijk versieren. Een feestelijke les dus!

– Juffrouw Nicole, kook- en smaaklessen De Globe

CUPCAKES RECEPT

Benodigdheden: bakblikken voor muffins, kommen, mixer, garde, lepels, weegschaal

Ingrediënten (voor 12 vanille cupcakes)

  • 180 gram boter
  • 135 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout

Om te versieren:

  • Hagelslag in verschillende kleuren (roze, groen, wit en rood)
  • Fondant
  • M&M’s of hagelslag, parels, etc
  • Kleine hartjes
  • Snoepjes in hele kleine stukjes knippen
  • Kokos
  • Smelt chocola en druppel dat op de cupcakes
  • Prik met een tandenstoker in een aardbei en prik in de cupcake

Bereiding:

  1. Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig.
  2. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen.
  3. Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot een luchtig beslag.
  4. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten op 175 graden gaar
  5. Kijk na een minuut of 20 of ze gaar zijn door met een houten prikker er in te prikken.
    Als er nat beslag aan kleeft dan zijn ze nog niet klaar. Laat ze dan nog een paar minuten in de oven. Als de prikker er schoon uit komt dan zijn de cupcakes klaar.

Van dit recept maak je heel eenvoudig chocolade cupcakes, voeg hiervoor 4 eetlepels cacaopoeder toe (tegelijk met zelfrijzend bakmeel) aan het recept. Ook is het lekker om stukjes chocola door het beslag te doen