1. Benut je bladafval

In de herfst vallen er veel bladeren van de bomen, maar om deze op te ruimen en weg te gooien is zonde! Als je de bladeren namelijk verzamelt in een vuilniszak, er gaatjes in prikt en op een schaduwrijke plek neerzet, dan hebben het jaar erop de regenwormen, pissebedden, duizendpoten en andere bodemdiertjes er prachtige bladaarde voor in de moestuin van gemaakt.

Daarnaast zorgen bladeren voor een “dekentje” om de moestuinbedden te beschermen in de winter. De regen slaat minder hard in en bodemdiertjes kunnen zo hard werken om prachtige tuinaarde te maken.

Ook maken egels graag een nestje in de neergevallen bladeren. En egels eten weer de slakken in jouw moestuin op. Niet alleen hoef je je niet suf te harken in het najaar, maar je hoeft ook geen geld te spenderen voor slakkenkorrels.

2. Verwerk je keukenafval

In een wormentoren leven compostwormen die groentafval verwerken tot hoogwaardige  wormencompost, ook wel het zwarte goud genoemd omdat het zo ontzettend vruchtbaar is.

Op één van onze scholen wordt het groenteafval van de kooklessen gebruikt voor deze wormtoren. Hoe gaaf is dat?!

3. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Als je last hebt van bladluis, dan kun je Oost-Indische kers planten. Bladluis is dol op deze plant en lokt de luizen weg bij je groenteplanten. Ook kun je bepaalde planten laten staan waar lieveheersbeestjes graag verblijven, zoals doorgeschoten pastinaakplanten. Lieveheersbeestjes zijn namelijk de belangrijkste natuurlijke vijand van de bladluizen.

Bij gebruik van gif ben je wel van je bladluis af voor even, maar heb je tegelijkertijd ook een hoop andere beestje gedood.

4. Investeer in kwaliteitsgereedschap

Voor tuingereedschap geldt: goedkoop is duurkoop. Liever een keertje investeren in gereedschap van goede kwaliteit, dan gereedschap aanschaffen wat na een of twee seizoenen kapot is en weer aangeschaft moet worden. Tuingereedschap dat niet meer zo scherp is, hoef je niet weg te gooien. Je kunt je gereedschap naar een goede slijper in de buurt brengen, die slijpt het graag weer voor je bij. Zo houd je ook een beetje de lokale economie draaiende. En roestplekken verwijder je door je gereedschap een nachtje in Cola te weken!

Vind je bepaald gereedschap toch te duur? Vraag dan bij de buurtmoestuin of in jouw kenniskring of je het kunt lenen. Of misschien kun je de kosten wel delen met iemand. Er is ook een online platform voor het delen van spullen: Peerby. Daar kun je het ook proberen!

5. Vang regenwater op

Heb je de mogelijkheid, koppel een regenton aan je regenwaterafvoer. Planten houden veel meer van het zachte regenwater dan van water uit de kraan. Bovendien hoef je zo niet kostbaar drinkwater te verspillen aan je planten die er toch niet zo van houden..

Heb je niet de mogelijkheid om een regenton te plaatsen, licht dan wat bestrating uit je tuin. Je vangt ook regenwater op door het in de bodem te laten wegsijpelen in plaats van in het riool. Zo help je het grondwater op peil te houden, en dat is hard nodig met het steeds warmer wordende klimaat, ook voor jouw tuin!

6. Win je eigen zaadjes

De nazomer is de tijd bij uitstek om eigen zaad te winnen. Laat altijd een paar mooie groenteplanten in bloei komen, die oogst je dus bewust niet. Na de bloei zal de zaadvorming plaatsvinden. Wanneer de zaden rijp zijn kun je ze oogsten en drogen en heb je voorraad zaad voor het volgende seizoen! Wortel, pastinaak, sla, radijs en snijbiet kun je makkelijk in zaad laten schieten. Dat is hoe de natuur haar overvloed toont – één zaadje levert een jaar later duizenden zaadjes op!

7. Doe aan hergebruik

Loop je langs een bouwplaats (en die zijn er in Rotterdam genoeg!), vraag dan of ze wat speciekuipen over hebben die ze niet meer gebruiken. Die zijn namelijk ideaal om aardappels in te telen! Eerst even wat gaatjes boren in de onderkant zodat overtollig water weg kan vloeien (anders gaan je aardappelen rotten), mik er wat uitgelopen aardappels in, bedek met aarde, blijf aanaarden in de loop van het seizoen en een paar maanden later is het grabbelen geblazen! Wie vindt de grootste aardappel?