Tip 1: 

Eitje koken? Zet de eieren met water op het vuur. Als het water kookt, draai het gas uit (of zet de warmtebron uit). In 5 minuten heb je een heerlijk gekookt eitje. Nog even laten schrikken onder de koude kraan en je kunt gaan pellen.

Tip 2:

Gebruik ook eens de delen van groenten die je anders weggooit.
Bijvoorbeeld het blad van de bloemkool: verwijder de slechtste bladeren, de rest snijd je in dunne reepjes, rooster ze samen met in roosjes gesneden bloemkool en een eetlepel olie, koriander, karwei en wat zout op een ovenplaat in de oven. Of kook het met de bloemkool mee in ruim water, voeg een bouillonblokje toe. Fruit een uitje en wat knoflook en voeg ze toe aan de bloemkool. Pureer na 15 minuten de bloemkool en het blad tot een romige soep.

Wortel-dag-van-de-duurzaamheid

Tip 3:

Wees creatief met het lof van een bospeen. Je kunt het aan je konijn of cavia geven, maar je kunt er ook heerlijk mee koken! Bijvoorbeeld in de risotto (goed gewassen en klein gesneden), of maak er pesto van met olijfolie, knoflook, wat walnoten en een beetje zout.

Tip 4: 

Kook het water voor de soep of groente eerst in de waterkoker, dit kost minder energie en gaat een stuk sneller dan een grote pan koud water op het fornuis.

Tip 5:

Bedenk voordat je gaat koken wat je allemaal aan ingrediënten nodig hebt. Open dan de koelkast en haal alles er in een keer uit. Hierdoor warmt de koelkast minder vaak op en kost het minder energie om koud te blijven.